mountainbike.be
31/08/2015
Kleding

Mountainbike.be test MTB-handschoenen

Pasvorm, grip en bescherming, daar draait het om bij een goede fietshandschoen. En ondersteuning van je polsen, mocht je gevoelig zijn voor slapende vingers of knellende zenuwen. Mountainbike.be testte 10 paar zomerhandschoenen.
01 BBB Airzone handschoenen kwamen als beste koop uit de test.
© Mountainbike.be
02 BONTRAGER Rhythm Elite Full Finger.
© Mountainbike.be
03 B’TWIN 700 Degelijk, functioneel en betaalbaar.
© Mountainbike.be
04 ENDURA Singletrack Lite Glove, één v.d. lichtgewichten uit de test.
© Mountainbike.be
05 ERGON HE2
© Mountainbike.be
06 FOX Reflex Gel
© Mountainbike.be
07 GORE BIKEWEAR Alp-X 2.0
© Mountainbike.be
08 MAVIC Crossmax is goed voor zowel zomer als de tussenseizoenen.
© Mountainbike.be
09 ROECKL Melrose werd onze allround-winnaar.
© Mountainbike.be
10 SPECIALIZED Grail Long Finger
© Mountainbike.be

Waar wij ons taalkundig behelpen met het gezegde dat iets ‘past als gegoten’, daar gebruiken ze in het Engels de term ‘it fits like a glove’. Dat geeft duidelijk aan waar een handschoen eigenlijk mee geassocieerd wordt: met een perfecte pasvorm. Een handschoen moet aanvoelen als een tweede huid, ter bescherming van je handen, maar wel met behoud van je tastzin.

Bij mountainbiken zijn handschoenen dan ook essentieel, om te beginnen om de meestal stugge en agressief hard geprofileerde handvatten überhaupt te kunnen vasthouden zonder blaren binnen 10 minuten, en in de tweede plaats voor de nodige grip op stuur en remhendel. Handschoenen fungeren ook nog als handbeschermers als je eens van je bike duikelt, als je een laaghangende tak aan de kant moet duwen, of als doornstruiken je weg belemmeren. Verder kun je ze gebruiken als zakdoek of als zweetbandje. Sommige handschoenen ondersteunen je polsen of geven extra comfort door middel van schokabsorberende gels. Heel wat nuttige functies al met al, en dan staat het esthetische aspect van handschoenen er niet eens bij. Ze maken je outfit compleet.

Pasvorm

De juiste maat is een voorwaarde voor een goede pasvorm. Per merk verschilt de maatvoering en dus is van tevoren goed passen het devies. Gewoonlijk vind je op de website de maattabel van het merk, die helpt je op weg. In onze test pasten we de handschoenen onmiddellijk na elkaar. Je ervaart dan duidelijke verschillen in pasvorm en comfortgevoel. Sommige manchetten zitten nogal los om de pols, de ene velcrosluiting sluit prettiger aan dan de andere, en niet altijd zijn de vingers even lang. In fietspositie treedt er bij elke handschoen materiaalophoping op. Maak van je hand een vuist en je ziet huidplooien ontstaan, en net zo gaat dat bij handschoenen. Hoevéél ophoping er optreedt, bepaalt of je handschoen bij het fietsen ook nog prettig aanvoelt. Hoe minder hoe beter natuurlijk.

Manchetten

Goede manchetten maken een wereld van verschil in comfortgevoel en in gebruiksgemak. Korte manchetten die in de vouw van je pols komen te zitten, leveren irritatie op tijdens het fietsen. Velcrosluitingen die aan de krappe kant zijn, kunnen na verloop van tijd aan kleefkracht inboeten of gaan opkrullen en reiken dan niet meer ver genoeg. Heel ergerlijk, als je tijdens het fietsen telkens je handschoenen opnieuw moet vastmaken. Bij de testmodellen deed dit probleem zich niet voor, hun velcro’s zijn voldoende lang. Persoonlijk zouden we elastische manchetten zonder klittenband verkiezen, die ver over de pols vallen en nauw aansluiten. Maar zo’n sok-achtige aansluiting om de polsen vonden we bij geen van de geteste merken. De manchet van Ergon stak erbovenuit. Geen opgenaaide stukjes velcro, maar een elastische band (met velcro) rondom die echt goed aansluit, én een treklipje dat ook met de ene handschoen al aan het vastmaken of los trekken van de andere veel gemakkelijker maakt.

Grip

Houvast is zoals gezegd erg belangrijk. Onze voorkeur gaat uit naar dunner doch stevig materiaal, wat goed stroef is, plakkerig bijna. Grip is ook nuttig aan de vingertoppen van je twee remvingers. De meeste merken printen daarom een siliconenmotief op die plekken, maar dat zouden gerust volledige vingertopvlakken mogen zijn. Je zou zeggen dat al die motiefjes wel goed uit de voeten kunnen met touchscreens, maar dat is niet per definitie zo. Als je iPhone ook tijdens het biken voor jou onmisbaar is, ga dan in de winkel even na of die vingertippen wel werken.

Demping?

Paddings worden toegepast om extra demping te bieden en om slapende polsen of tintelende vingers te voorkomen. Omdat we daar zelf nauwelijks last van hebben, zijn we niet echt fan van paddings. Een teveel eraan vermindert het contactgevoel met het stuur alleen maar. Maar voor wie slapende handen en/of polsen wel een terugkerend ongemak zijn, kunnen gelkussens op de juiste plaatsen en met de juiste vorm wel degelijk een verschil maken. We kennen collega’s die erbij zweren. Sowieso bieden paddings extra bescherming bij een valpartij. Wie gelkussens nodig heeft, gaat best eens bij Roeckl te rade, de specialist daarin.  

CONCLUSIE

Zoals het wel vaker voorkomt bij een vergelijkende test is de ideale handschoen een combinatie van de beste elementen van verschillende merken. We zouden de manchet en sluiting van Ergon kiezen, de pasvorm van B’Twin, de luchtigheid van BBB, de siliconenprint (= grip) en het uiterste soepele bovenmateriaal van Roeckl en de neusveeg van Fox.

De Roeckl Melrose zou onze allround-winnaar zijn, met BBB op een zucht als beste koop.

Toch zul je aan geen van de handschoenen een miskoop doen, want de gebruikte materialen zijn veelal hetzelfde en de afwerking is overal meer dan degelijk (geen loslatende naden e.d.). Veel hangt af van hoe jouw hand in de handschoen past, en of je al dan niet ondersteuning nodig hebt vanwege slapende vingers of knellende zenuwen.

01 BBB Airzone

De Airzone heeft zijn naam niet gestolen: het luchtige mesh laat veel lucht doorstromen voor een aangename verkoeling. De vingers zijn lekker lang en de manchet valt net op/over je polsgewricht. Licht van gewicht, goede grip, geen demping, geeft een gevoel van directe controle. De duim kan als neusveeg dienen. Uit ervaring gaat een setje Airzone’s al gauw drie jaar mee, bovengemiddeld voor zo’n intensief gebruikt accessoire. En dat voor iets meer dan 30 euro. Een aanrader.

Info: Augusta Benelux, tel. +31 71 579 15 80 en www.bbbcycling.com

02 BONTRAGER Rhythm Elite Full Finger

Bewerkelijke constructie met meer dan 10 panden van allerlei materialen. De binnenzijde van synthetisch leer is lekker stroef en de twee langste vingers hebben een siliconenprint voor precisiegrip. De bovenkant heeft bescherming voor je knokkels, de duim dient als lekker zachte neusveeg. De pasvorm valt ruimer dan elders, dus een kleinere maat valt te overwegen. De treklip van de sluiting is stug en sluit niet ‘synchroon’ aan op het plakgedeelte. Zeer stevige handschoen zonder demping.

Info: Trek Benelux, tel. +31 33 450 90 40 en www.bontrager.com

03 B’TWIN 700

Als je deze handschoen aantrekt, wordt je hand een soort van voorgevormd alsof je al een stuur vasthoudt. Geweldige pasvorm dus. De inkepingen/tussenstukjes op de knokkels van de vingers staan toe dat het stof als vanzelf meebeweegt met de natuurlijke houding van je hand. De manchet komt net op je polsgewricht, had dus ietsje langer gemogen. De velcro sluit perfect aan. Twee gel-inserts zorgen voor demping en dankzij de goede pasvorm zitten ze strak tussen stuur en hand, zodat je van ophoping of verschuiving geen last hebt. De 700’s zijn luchtig maar niet superluchtig, en ze hebben een touchscreen-wijsvinger. Degelijk, functioneel, betaalbaar, wat wil je nog meer.  

Info: Decathlon Benelux, +32 3 544 31 00 en www.decathlon.be

04 ENDURA Singletrack Lite Glove

De Lite Gloves horen bij de lichtgewichten uit deze test. De manchetten vallen in de vouw van je pols en de duim valt wat groot uit, maar dat geeft een positieve boost aan de neusveeg-oppervlakte. De Endura’s hebben geen enkele gel of verdikking aan de palmzijde, heel geschikt voor wie zoveel mogelijk stuur wil voelen. De Gloves zullen je handen niet oververhitten, dankzij de luchtige mesh bovenzijde. De siliconenprint op de bal van je vingers geeft de stroeve grip die je nodig hebt en dito vingertoppen laten nauwkeurig remmen toe.

Info: Endura BE-NL, tel. +31 46 820 02 96 en www.endurasport.com

05 ERGON HE2

Prachtig design en gedetailleerde constructie. De elastische klittenbandsluiting sluit het meest nauw aan van alle handschoenen maar had niettemin 2 cm breder mogen zijn om lekker over de pols te vallen. Een handig treklipje vergemakkelijkt snel vast en los maken. Een kevlar-inzetstuk ondersteunt de bal van de hand, wat vooral bij handvatten met ‘vleugels’ van pas komt. De grip is prima, met dikke siliconenprint op de vingertoppen. Het logo aan de rugzijde laat helaas snel los en scheurt dan de toplaag van het witte leer los.

Info: Now Company, tel. +32 10 23 01 80 en www.ergon-bike.com

06 FOX Reflex Gel

Gevoelig voor design als we zijn, bekoort de eenvoudige opmaak met het illustere logo ons bijzonder. Net als de meeste anderen heeft de Reflex Gel een palmzijde van synthetisch leer. Ruime gelpaddings in de vouw van de hand en op de bal ervan geven goede ondersteuning tijdens de ride. Qua vingerlengte paste de Fox ons goed, maar de handpalm in XXL bleek iets te groot. Die ruime pasvorm gaf dan ook aanleiding tot materiaalophoping. De duim is heerlijk zacht als neusveeg, maar de siliconenwijsvinger is niet touchscreen-ready.

Info: www.foxhead.com

07 GORE BIKEWEAR Alp-X 2.0

Na alle positieve ervaringen met andere Gore Bikewear-gear waren onze verwachtingen van deze Alp-X 2.0 vanzelfsprekend hooggespannen. Het zijn opnieuw robuust geconstrueerde kledingstukken, met een zeer aangename pasvorm, en met amper materiaalophoping. Maar na een paar wasbeurten zagen ze er wel al gebruikt uit, met opwolling van het kunstleer en van de badstof duim. De siliconenprint op de vingers had van ons gerust volumineuzer gemogen (voor meer grip). Het ademend vermogen is hoog noch laag, in elk geval aanvaardbaar voor op warme dagen. Het maakt de Alp-X 2.0 ook voor frissere overgangsseizoenen een prima optie.

Info: www.goreapparel.com

08 MAVIC Crossmax

Zeer comfortabele handschoen met groot neusveeggebied. Sluit goed over de pols en de palmzijde is ongerept, op een kussentje voor de bal van de hand na. Je hebt dus veel directe feedback met het stuur. Na een goed anderhalf jaar zijn de siliconenprints op de vingertoppen grotendeels afgesleten, maar los daarvan blijven de Crossmax’en goed in shape. Eén van onze favorieten. Goed voor zowel de zomer als voor de tussenseizoenen.

Info: Codagex, tel. +32 14 34 74 74 en www.mavic.com

09 ROECKL Melrose

Het Duitse Roeckl is een expert in gelpaddings. Zowat al hun handschoenen zijn ervan voorzien, en deze Melrose heeft zelfs twee soorten. De grote ‘Comfort-Innovation’ gel op de duim is voelbaar zachter dan de ergonomisch geplaatste ‘Gel-Technology’ padding elders op de handpalm. In combinatie met de stroeve en over het hele oppervlak uitgesmeerde siliconenprint voelt de handschoen aan als eentje zonder gels. Wie de inleiding heeft gelezen, weet dat dat een dik compliment is. Het bovenmateriaal van micromesh is heerlijk zacht en details als dubbele stiknaden en een reflectief logo en boord tonen dat Roeckl niet voor niets alleen maar handschoenen maakt.

Info: Wolvenberg, tel. +32 3 458 71 71 en www.roeckl.de

10 SPECIALIZED Grail Long Finger

Geen klittenbandsluiting: dat zien we graag. Nu nog een manchet die iets verder over je polsgewricht valt. De Grail is lekker dun en geeft overal veel voeling met het stuur, behalve op de plek waar de Body Geometry gelpadding zit. Hij zit exact in het midden van je handpalm en is bedoeld om de holte daar op te vullen. Een collega was uitermate enthousiast over de ondersteunende werking hiervan, maar bij ons gaf de gel een averechts effect: geen tintelingen, maar wel ongemakkelijke handspiertjes rondom de padding, doorsijpelend naar de onderarm. Jammer, want de luchtigheid, de touchscreen-wijsvinger en de kleur van de Grail stonden ons wel aan.

Info: Specialized Europe, tel. +31 314 67 66 00 en www.specialized.com

OVERZICHT TEST

Auteur: Roel van Schalen
tags Handschoenen ROECKL Melrose BBB Airzone
Linkpartner

Deze site maakt gebruik van cookies om de site optimaal te laten werken.

Cookies zijn kleine bestanden die gebruikt worden om de instellingen van deze site te bewaren.

Cookies vertellen ons niet wie je bent.

Wil je meer weten over cookies, lees dan onze cookie policy