Mondraker Enduro Team in Davos: het verhaal van een newbie
De technologie staat niet stil. Fietsen worden steeds beter. Betere remmen, betere vering, een versnellingsbak met een groter bereik, banden met meer grip en tegelijk lekbescherming... Bijgevolg rijden we op steeds moeilijkere parkoersen. Een klassiek marathonparkoers volstaat niet meer. Enduro is hot. En dus worden er overal ter wereld evenementen georganiseerd om aan de vraag van het bikepubliek te beantwoorden.
1) Een gevarieerd parkoers, bij voorkeur met natuurlijke paden.
2) Liften of mogelijkheid voor shuttles, want als je alles zelf omhoog moet fietsen, kan je minder afdalen. Endurorijders zijn niet lui, maar willen zo veel mogelijk fun!
3) Aangename weersomstandigheden
Naast bovenstaande basisingrediënten is ook een goede planning van de starttijden cruciaal. Bij endurowedstrijden rijden de teams dagelijks verschillende tijdritten, de specials. Alleen de specials worden gechronometreerd, de rest van de rit bestaat uit verbindingsstukken. De deelnemers vertrekken in golven en wanneer ze bij een special aankomen, vertrekken ze daar in volgorde van aankomst, ongeveer om de dertig seconden.
Wachten
Van zodra er een kleine hapering is ten opzichte van het voorziene schema, leidt dit tot lange wachttijden. Overvolle liften, een boer die pijlen weggehaald had, een rijder die verzorgd moet worden, een wijziging van de route door de weersomstandigheden... Nooit lag de oorzaak van de vertraging bij de organisatie, maar het schema was waarschijnlijk gewoon onrealistisch strak opgesteld en dus moesten we regelmatig wachten.
Trailparadijs Davos met verschillende liften
De driedaagse gebruikt maar liefst vijf verschillende liften om het parkoers zo gevarieerd mogelijk te maken. Drie van de vijf zijn dubbele liften, extra lang met een overstap halfweg.
Al deze liften zijn in de zomermaanden dagelijks beschikbaar. Als je een hotel of appartement boekt in Davos dan krijg je een Summer Card die gratis toegang geeft tot de liften. Het kleine supplement voor de fiets moet je wel nog zelf betalen tenzij je voor een Bike Hotel kiest. De hotels met dit label geven je ook een liftticket voor je fiets. Ze hebben ook een opbergruimte voor de fietsen en een bikewash.
Enduro newbie
Alice Pirard en ikzelf rijden al jaren marathons, meerdaagsen en cross-country wedstrijden. Dit was echter onze allereerste enduro ervaring. Wij zijn het gewoon om met onze marathonfietsen ook enduro trails af te rijden wanneer we op zoek gaan naar de mooiste fietsbare paden in een bepaalde regio. Er bleek echter een groot verschil te zitten tussen gecontroleerd over deze paden naar beneden rijden en ‘koersen’.
Alle remmen los in de specials
In het middenveld, waar we rondfietsten, ging het er verrassend competitief aan toe. De meeste deelnemers koersen echt voor elke seconde en dat is normaal, want er hangt een nummerbord op je fiets en je tijd wordt gemeten. Als je echter zelf niet echt met klassementsambities zit en gewoon wil genieten van het parkoers en het decor dan is dat toch wel storend. Waar je normaal even zou afremmen alvorens een moeilijke passage in te duiken, was het nu doorgaan of afstappen om andere rijders te laten passeren. Bovendien komen de obstakels veel sneller op je af wanneer de sneheid hoger ligt.
Een snellere rijder vrij baan geven is de normaalste zaak van de wereld. Sommigen naderen geleidelijk en laten dan even weten als ze willen passeren. Anderen zitten al lang voordat ze je inhalen te brullen dat je aan de kant moet. Je stopt en laat ze passeren, maar even later gaan ze onderuit omdat ze ver boven hun limieten aan het rijden zijn. Ze liggen bijgevolg naast of op het parkoers en je passeert opnieuw, maar even later zitten ze je al weer roepend op de hielen... Waarschijnlijk voelen deze beren zich onaantastbaar met hun zware helm en protectie. Gelukkig waren er ook veel rustige mensen die de timing en het bijhorende klassement niet al te serieus namen. De sfeer onder de deelnemers was globaal erg goed.
Na een tijdje hadden we de juiste formule gevonden. Communicatie bleek zoals vaak de beste manier om tot een goede oplossing te komen. We lieten de mensen die na ons kwamen gewoon weten dat we plaats zouden maken als ze ons inhaalden. Geen tijdsverlies, geen nodeloos gebrul en iedereen content.
Onthoofde editie 2019
De dagen voor het evenement was het weer fantastisch, maar na de proloog op donderdag nam de bewolking toe en namen de temperaturen een duik. Zowel op vrijdag als zaterdag moesten twee specials geschrapt worden door het slechte weer. Zo bleven in totaal slechts 9 van de dertien voorziene specials over. De kwaliteit van de paden was zeer goed en door het schrappen van de hoogste toppen werd de veiligheid van de deelnemers gewaarborgd. Het is begrijpelijk dat de licht besneeuwde toppen moesten geschrapt worden, maar het is jammer dat er geen extra afdalingen konden voorzien worden lager in de vallei om het aantal specials te behouden.
Beelden dag 1
Beelden dag 2
Enduro Team in drie minuten
Conclusie
Enduro2, vanaf 2020 Enduro Team, heeft alles in huis om een fantastisch evenement te zijn en te blijven. Jammer genoeg liet het weer het dit jaar volledig afweten. De paadjes zijn echter zelfs bij nattigheid zo goed dat je ten volle kan genieten van de eindeloze mogelijkheden van het mountainbike paradijs Davos Klosters.
Hou je van het competitie aspect, en zie je een duo enduro wedstrijd wel zitten, aarzel dan niet: Davos is ‘the place to be’!
Wil je genieten van het uitgebreide aanbod aan paden, maar heb je geen nood aan een stuurbord, boek dan enkele dagen in Davos en geniet ten volle van de vele liften en singletrails. Doe dit bij voorkeur op een weekdag, want in het weekend vinden zeer veel mountainbikers en wandelaars hun weg naar Davos Klosters.
Editie 2020
Deze editie was de laatste onder de naam Enduro2, in 2020 zal het evenement definitief onder de naam Enduro Team door het leven gaan. Het evenement gaat door van 3 tot 5 september 2020. De inschrijvingen openen op 25 oktober. Wees er snel bij want de voorbije jaren was het evenement snel uitverkocht.